Καλλιεργητικές φροντίδες
Η πιπεριά είναι απαιτητικό φυτό σε εργασία και θρεπτικά συστατικά.
Αρχικά θα πρέπει το έδαφος που θα φυτευτεί να είναι πλούσιο σε οργανική
ουσία, άζωτο, φώσφορο και κάλιο.
Σαν ιχνοστοιχείο θα πρέπει να διατίθεται ασβέστιο ώστε να
αποφεύγονται οι μαύρες νεκρωτικές κυλίδες στη μύτη και στα άκρα του
καρπού της πιπεριάς. Η πιπεριά είναι από τα φυτά που επηρεάζονται αρκετά
από την αλατότητα του εδάφους.
Γι αυτό το λόγο φυτεύουμε την πιπεριά στα άκρα ενός μικρού λοφίσκου
που δημιουργούμε με τη χρήση αυλακωτήρα όπως δείχνει το πιο κάτω σχέδιο
Οι καλλιεργητικές φροντίδες μέσα σε τρεις εβδομάδες που ακολουθούν
τη μεταφύτευση περιορίζονται στις ενδεχόμενες αρδεύσεις και ψεκασμούς.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθεί ένα
σκάλισμα, να εφαρμοστεί η δεύτερη δόση λιπασμάτων και το παράχωμα των
φυτών.
Το παράχωμα γίνεται γιατί στηρίζει τα φυτά, ενσωματώνει τα
λιπάσματα, διευκολύνει την ροή του νερού άρδευσης και προστατεύει το
λαιμό των φυτών από την απευθείας επαφή με το νερό. Το παράχωμα πρέπει
να γίνεται με μέτρο και να μην μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες εδάφους
στη βάση του φυτού για να μη προκαλούνται σήψεις καρπών του πρώτου
σταυρού.
Επίσης με το σκάλισμα και παράχωμα των φυτών αφαιρούνται τα
ενοχλητικά ζιζάνια. Επίσης διατηρείται η εδαφική υγρασία με το σπάσιμο
της εδαφικής κρούστας που σχηματίζεται στα πηλώδη και τα αργιλώδη εδάφη
λόγω των επαναλαμβανόμενων αρδεύσεων.
Το κλάδεμα στη πιπεριά περιορίζεται στην αφαίρεση ορισμένων πλάγιων
βλαστών τα οποία εκτείνονται άναρχα και μεταφέρουν ασθένειες από το
έδαφος. Επίσης με την αφαίρεση βλαστών διευκολύνεται ο καλύτερος
αερισμός του φυτού οπότε και η προστασία του από ασθένειες που
ενισχύονται όταν επικρατούν υψηλά ποσοστά υγρασίας.
Το γυαλιστερό πράσινο χρώμα είναι το στάδιο της εμπορικής ωρίμανσης
των πιπεριών, γιατί σε αυτό το στάδιο ο καρπός έχει αποκτήσει το
μεγαλύτερο μέγεθός του. Η συγκομιδή της πιπεριάς αρχίζει από
Μάρτη-Σεπτέμβρη ή και μέχρι τέλος φθινοπώρου, αν ο καιρός είναι
ευνοϊκός.
Οι πιπεριές συγκομίζονται μαζί με το κοτσάνι. Η συγκομιδή γίνεται κάθε 2-3 μέρες.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου